SSGT

Svensk Senegambisk Trossamfund

Click here to edit subtitle

Nyheter/Blog Post New Entry

Varför är alkahol Haram

Posted by Amadou khan on June 20, 2016 at 1:30 PM

Assalam kära vänner hoppas ni mår bra,jag tänkte dela med er om detta problematik hoppas ni kommer att förstår detta

 

Varför är alkohol haram?

 

Av: Mariam Bensaci- Svensson, läkare

 

I Sverige räknar man med att omkring 300 000 människor är beroende av alkohol. 5000-7000 dödsfall/år beror på alkohol och kostnaderna för samhället pga. alkoholen beräknas till över 100 miljarder kronor/år. En mängd sjukdomar orsakas av alkohol som tex. högt blodtryck, skrumplever, cancer i matstrupe, svalg och lever, skador på nervsystemet med bla försämrat minne, dålig balans och kramper, psykiska symtom som ångest, depression och självmord osv. Skador i trafiken beror ofta på alkohol och misshandel är vanligt i familjer där någon är alkoholist. De negativa effekterna av alkohol är många och ändå dricker människor. Varför?

Som läkare har jag under min utbildningstid och i yrket träffat många människor med alkoholberoende. Mina upplevelser från akutmottagningen på psykiatrin har gett mig många starka minnen av de människor som hamnat i alkoholens grepp. Jag vill berätta en kort historia för att ge er inblick i hur situationen kan vara för dessa människor.

 

På akuten tog jag en dag emot en kvinna i 45-årsåldern som tidigare hade arbetat som sjuksköterska men som nu var arbetslös. Hennes ansikte var grått och håret rufsigt och livlöst. På kroppen och i ansiktet fanns en mängd blåmärken och hennes kläder var smutsiga. Blicken var tom och hon hade svårt att gå utan stöd. Det var 10:e gången som hon kom till psykiatriakuten under de senaste åren. Hon hade under dessa år förlorat sin man och sitt arbete, hade inte längre kontakt med sina barn och hade blivit vräkt från flera olika lägenheter. Sina gamla vänner var försvunna och de enda som hon nu umgicks med var personer i samma situation som henne. Tillsammans satt de och dränkte sina sorger med alkohol.

 

Det hade börjat med att hon druckit i samband med fester för att kunna slappna av, berättade hon. Hon hade haft en jobbig period på arbetet och hade svårt att orka med hemmet också. Hon märkte hur skönt det var att försvinna bort från verkligheten för en kort stund men tyvärr blev ångesten värre efteråt när alkoholen gick ur kroppen. Detta gjorde att hon så småningom så snart ångesten kom försökte att dränka den med ytterliggare alkohol och snart var hon fast. Hon kunde inte längre vara utan alkohol. Varje dag drack hon när hon vaknade för att orka ta sig ur sängen. Hela hennes liv rasade så småningom. Mannen lämnade henne, hon förlorade arbetet osv. Nu hade det gått så långt att hon ibland vaknade upp i någon annans lägenhet liggande i sina egna spyor, utan att veta hur hon hade hamnat där.

 

Det sista året hade kroppen börjat att ta stryk. Hon hade gått ner tio kg i vikt, börjat få blåmärken på kroppen, kräktes ofta blod och hade ständigt ont i magen. Hennes fötter kändes bortdomnade och balansen var sämre än tidigare. Hon började bli rädd! Hon hade sett andra personer som druckit längre än henne svälla upp om magen, bli andfådda, kräkas blod tills de svimmade, se syner, få kramper i hela kroppen och till sist dö en smärtsam och ovärdig död.

 

Hon ville så gärna sluta dricka men ångesten höll henne kvar i beroendet. Smärtan över att ha förlorat allt i livet gjorde det ännu svårare och ibland ville hon bara dö. Fast rädslan för döden var stark och växte sig starkare för varje dag.

 

-Hjälp mig,viskade hon sluddrigt. Hjälp mig att sluta dricka!

 

Denna berättelse är ett typiskt exempel på hur alkoholen kan förstöra en människas liv. Inte är det konstigt att Allah (swt) har förbjudit oss att dricka alkohol!?

kolla nästa stycke kommer snart,


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments