SSGT

Svensk Senegambisk Trossamfund

Click here to edit subtitle

Nyheter/Blog Post New Entry

�?sikt

Posted by Amadou khan on August 3, 2016 at 3:05 PM

ÅSIKTER30 juli 2016 08:11

”Jag har rätten att bestämma över min kropp och vems hand jag vill ta på”

Vi hälsar på många olika sätt även i sekulära samhällen. Att utgå ifrån att alla hälsar genom handskakning bara för att majoriteten gör det är lite som att utgå från att alla äter kött bara för att majoriteten gör det, skriver Bahaderjon Ahunov.Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Cornelia Kellners två främsta argument för handskakning (26/7) är:

1. att majoriteten i Sverige hälsar genom handskakning och därför måste alla hälsa på samma vis

2: att det leder till särbehandling i hennes, som hon fint beskriver det, ”sekulära mångfaldssamhälle” Sverige om man undviker handskakning utifrån religiösa skäl.

Läs mer:”Jag vill inte bli påtvingad en annan människas tro i det offentliga rummet”

Låt oss titta närmare på argument ett – bara för att majoriteten gör något måste även minoriteten tvunget följa kulturen eller seden. Vi lever i ett liberalt samhälle som utgår från den individuella friheten. Jag har friheten att göra som jag vill utan att staten, kommunen eller andra individer lägger sig i så länge det inte går emot lagstiftningen. Jag har friheten att gifta mig, leva singel, vara religiös, icke religiös och till och med vara bisexuell.

Jag har rätten att bestämma över min kropp och vems hand jag vill ta på, vare sig jag gör det utifrån sekulära eller religiösa skäl. Låt oss säga att jag svurit trohetslöfte till min fru att bokstavligen talat aldrig fysiskt beröra någon annan kvinna förutom henne så långt det går. Väljer jag då att hälsa genom att lägga handen på hjärtat och inte ta i din hand så får du faktiskt respektera min frihet att inte göra det. Känner du dig kränkt av detta så är du lite för lättkränkt.

Vi hälsar på många olika sätt även i sekulära samhällen. I Frankrike kindpussas det. Att utgå ifrån att alla hälsar genom handskakning bara för att majoriteten gör det är lite som att utgå från att alla äter kött bara för att majoriteten gör det. Nej, det finns veganer och andra minoriteter i vårt sekulära samhälle som du behöver respektera även om du inte håller med.

Jämställdhet uppnås inte genom att tvinga alla att hälsa genom handskakning. Det finns fortfarande många kvinnor som har lägre lön eller som ofredas sexuellt oberoende av sättet att hälsa.

Detta leder mig till ditt andra argument om att en utebliven handskakning med motsatta könet leder till särbehandling. I vissa kulturer – exempelvis bland ortodoxa judar och en del muslimer – undviker man fysisk beröring mellan män och kvinnor utanför familjen eftersom det uppfattas som intimt. Män och kvinnor hälsar i stället på varandra 

Enligt vår grundlag har en individ rätt att öppet utöva sin religion så långt det går och inte bara inom den ”privata sfären”. Ett sekulärt samhälle innebär att man lagstiftar om lagar och regler oberoende av religion. För att citera Reinhold Fahlbeck, professor vid Lunds universitet:

”Arbetsplatser är i första hand inte arenor för religiösa manifestationer. Men religion som mänsklig rättighet har ett högt skyddsvärde och så länge det inte skapar stora problem är arbetsgivaren skyldig att underlätta för anställda att utöva sin religion.”

Det blir lättare när vi har ett sekulärt inkluderande samhälle där alla trivs. Det är viktigt att påpeka att mannen som inte fick fortsatt anställning i Helsingborgs stad endast hälsade på ett annorlunda sätt. Att bara acceptera mångfald när den överensstämmer med majoritetssamhället är hyckleri.

Jag tror inte att Helsingborgs stad och Cornelia Kellner på allvar menar att ortodoxa judar inte ska få jobba i vårt sekulära Sverige och måste lämna vissa delar av sin religion/kultur/sed för att anpassa sig till Cornelias och andras majoritetssamhälle.

De som argumenterar för att vi måste kunna beröra varandra inom vården har däremot rätt. De flesta religiösa har inga problem med beröring och förstår att läkare och andra måste kunna utföra sitt jobb. De väljer bara att hälsa på ett annorlunda sätt. Varför är det så svårt att förstå?

Bahaderjon Ahunov

Bahaderjon Ahunov är utbildad dataingenjör från Lund som brinner för mångkultur, religions- och samhällsfrågor.genom att exempelvis lägga handen på bröstet och buga lätt. Hur kan det leda till särbehandling när den religiösa regeln gäller för såväl män som kvinnor?

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments